1-Le-Fashion-Blog-A-Fashionable-Home-Minimal-Bright-Walk-In-Closet-Scandinavian-Minimal-Interior-Design-Via-Stylizimo

 

CONSUMINDEREN   VS.   KLEDINGLIEFDE

Ik heb een innerlijk dilemma. Één van twee zaken die ik allebei heel belangrijk vind, maar die lijnrecht tegenover elkaar staan. Want aan de ene kant wil ik langzaamaan toch echt gaan consuminderen (het tegenovergestelde van consumeren: minder kopen) en tegelijkertijd heb ik een hele grote zondaarshobby: mode. En als er íets is dat materialisme aanwakkert, is het natuurlijk wel de altijd veranderende mode-industrie, met trends die soms zelfs binnen één seizoen overwaaien – te gek voor woorden, eigenlijk. Want “wij” verwende westerlingen raken nu eenmaal snel verveeld en verlenen onze sociale status voor een deel aan onze kleding. Helaas, maar (voor veel mensen) waar.

 

HEBBERIG, MAAR NIET VERWEND?

Een interessant dilemma, vind ik zelf. Want zie ik mijzelf als zo’n verwend snotkind, dat maar met welke trend mee moet lopen? Nee. Ik voel geen behoefte om bij een bepaald modehokje te horen, of om per se de laatste trends te volgen. Wel raak ik geïnspireerd door mooie foto’s, street style of shoots. Zoals onlangs bij de flared jeans, die ik door outfits op Pinterest ineens een ander daglicht ging zien. En ja, daar kan ik best een beetje hebberig van worden. Dus in dat opzicht ben ik weer wél trendgevoelig.

 

walk_in_closet_2_2

 

LIEFDE VOOR ESTHETIEK EN MOODVERSTERKERS

Om te beginnen met consuminderen, heb ik natuurlijk eerst te weten waarom ik zo gek ben op kleding (je kunt tenslotte pas je gedrag aanpassen, als je weet waar het vandaan komt). En ik heb er lang over nagedacht – en ik denk dat ik het wel een beetje begrijp. Ten eerste ben ik heel visueel ingesteld en esthetiek heeft me altijd al getrokken. Ik heb graag mooie dingen om me heen. Kleding is hetgeen dat je het dichtst op je lichaam draagt, iets moois waarmee je jezelf letterlijk kunt omringen. Daarnaast vind ik het, na kunst, een hele persoonlijke vorm van jezelf visueel uiten. Dat klinkt natuurlijk heel overdreven met mijn gematigde en rustige kledingstijl, en ik snap ook dat ik helemaal niet uitgesproken ben, maar het is wel hoe ik er tegenaan kijk. Met kleding kun je jouw mood versterken: je kunt jezelf uitbundiger maken, een rustige, natuurlijke uitstraling geven, of wat rauwer en donkerder. Daarnaast ben ik gek op vormen en ik vind het altijd leuk om met silhouetten te spelen. Ja, ik zou kleding best als een visueel spel kunnen omschrijven. Een spel dat uitnodigt om te experimenteren en uit de uitkomsten ervan, die soms heel verrassend kunnen zijn, haal ik veel energie.

 

WE HEBBEN STAPELS KLEDING NIET NODIG OM GELUKKIG TE ZIJN

Tegelijkertijd zie ik ook wel dat het complete onzin is – en zelfs egoïstisch – om mezelf te willen omringen met mooie dingen, terwijl iets anders daar aan onderdoor gaat: kinderen in derdewereldlanden, dieren en indirect bossen en oceanen (plastic soep). En ik ben er stellig van overtuigd dat we met zijn allen écht hebben te minderen met onze materialistische instelling. Te beseffen dat we al die ‘mooie dingen’ niet nodig hebben om gelukkig te zijn. Want experimenteren kan ook met minder. En dat geldt ook voor mij.

Daar komt mijn innerlijke advocaatje van de duivel om de hoek kijken: “heel leuk allemaal, maar als ik tot nu toe nog niet geminderd heb, ben ik dan wel zo stellig overtuigd? Of ben ik gewoon verslaafd? Ben ik gewoon niet sterk genoeg om mezelf te conformeren aan een leven met minder?”

 

LENA8-Carolien-Baudoin

(Boven: de dames achter TOP-initiatief Lena Fashion Library)

 

OPLOSSINGEN

Ik merk dat ik niet de enige ben met dit dilemma. Ook om mij heen begint het “kledingconsuminderen” steeds meer te leven. Zo doen steeds meer vrouwen aan het fenomeen ‘Five Piece French Wardrobe’, waarbij je investeert in kwalitatieve, wat meer tijdloze basics (‘Investment Pieces’) en per seizoen niet meer dan 5 items mag aanschaffen.

En onlangs heeft Lena Fashion Library haar deuren geopend, waar kleding lenen hetzelfde werkt als een boek lenen in de bibliotheek. Je kunt er een maand- of jaarabonnement abonnement op kleding nemen, zo kun je naar hartenlust experimenteren en hoef je niet meer alle seizoenscollecties als een malle in te slaan. Goed voor het milieu en ook voor onze koopdrang! Helaas is Lena te ver weg voor mij, maar ik vind het een prachtig initiatief. En een Five Piece French Wardrobe lijkt me zó moeilijk om me aan te houden! Want ja, dan doemt die verdomde sale ineens weer op voor mijn ogen en kan ik mezelf niet inhouden…

 

GOEDE VOORNEMENS

Maar gelukkig zit er naast een duiveltje, ook een engeltje op mijn schouder. En het vertelde me zojuist dat dit lastige dilemma juist een prachtig voornemen is voor 2015: tóch eindelijk eens aan die Five Piece French Wardrobe beginnen. “Kom op Sara! Een beetje discipline, in ieder geval op dit gebied, moet kunnen, toch? Ik vertrouw erop dat het gaat lukken.” Hmmm, toch wel een goed idee. Ja, in 2015 ga ik een oplossing vinden voor dit dilemma. Één waar zowel mijn kledingliefde als mijn consuminderbehoefte zich goed bij voelt. “Buy less, choose well, Sara. Je kunt het.” 

Hoe denk jij over dit onderwerp? Herken je mijn dilemma, of ben je één van de weinige mensen die wél genoegen kan nemen met enkele stukken en het experiment een beetje los kunt laten? Of heb je tips (die ook werken voor de wat zwakkere fashionzielen)? Laat het me weten!4 reacties op “CONSUMINDEREN VS. KLEDINGLIEFDE”

 1. Joy. zegt:

  Inderdaad, zo herkenbaar! Ik weet niet of the Five Piece French Wardrobe iets voor mij is maar ik weet dat ik de komende tijd mijn garderobe eens goed uit ga dunnen!
  X

  Joy

 2. Jessica zegt:

  Haha leuk stuk weer. En ook heel herkenbaar. Ik heb overigens maar 10 kledingstukken incl. schoenen gekocht afgelopen jaar afgezien van een aantal basics die aan vervanging toe waren. Het kan dus echt, en het valt ook best mee. Gewoon niet te vaak de stad in en van tevoren een lijstje maken met dingen die je echt de moeite waard vindt. Als deze dan ook nog wat duurder zijn, ben je er extra blij mee en gaan ze hoogstwaarschijnlijk ook langer mee. Voor mij daarna gaan zak vol H&M-tjes meer.

 3. […] neertellen voor een blouse of jeans. Het gaf mijn toenemende motivatie om minder kleding te kopen (waar ik onlangs al over schreef) weer een flinke boost. En nu ik deze post typ, merk ik dat ik me een beetje schaam. Mijn outfit […]

 4. de DIY Diva zegt:

  Heel herkenbaar allemaal! Ik ben in januari begonnen met de ‘Genoeg is genoeg challenge’. Ik ‘mag’ maar 5 kledingstukken kopen dit jaar, geen basics, maar wel toppers! Het scheelt niet alleen geld, maar ook veel shoppingtijd, haha. Als je meer over mijn challenge wil lezen, dan moet je maar eens op mijn blog kijken.

Geef een reactie