Shapen header 1
 

Als beauty noob heb ik weinig verstand van make-up en beauty. Zo weet ik niet eens wat een concealer, een primer of BB-cream is (echt niet!) en ik heb nog nooit foundation gebruikt. Beetje mascara, soms wat ‘matte mousse’ zoals dat dan heet (voor de rode vlekjes en eventuele puistjes) en regelmatig lippenstift. “Niet teveel meuk op mijn gezicht”. Maar dan vind ik het alweer best. Beauty interesseert me gewoon niet zo.

 

SHAPEN: HET OPNIEUW ‘VORMEN’ VAN JE GEZICHT

Toch trekt de beauty-industrie nu mijn aandacht. Want er gebeurt nu zóveel op dat gebied! Naast het feit dat beautymerken steeds meer aan terrein winnen en overal brand stores openen, is de beauty-industrie bijvoorbeeld onwíjs actief op social media. Het aantal beautyblogs groeit exponentieel en de grootste beautybloggers worden inmiddels door honderdduizenden meisjes als godinnen aanbeden (Beautygloss, Miss Lipgloss, Beautylab). Hun Youtubekanalen met make-uptutorials zijn onwijs populair onder meiden van 14 tot 20 jaar. En die tutorials gaan niet over ‘even make-uppen’. Je bent pas een béétje beauty queen als je jouw gezicht dagelijks omtovert tot een compleet kunstwerk. En daar heb je allerlei technieken voor. Één daarvan is “shaping”: het met make-up opnieuw ‘vormen’ van je gezicht. Klinkt nogal rigoureus, he? Dat vond ik ook! Waarom is zoiets heftigs in vredesnaam zo populair? Ik dook er even in: de wereld van het shapen door de ogen van een noob die er he-le-maal niks van begrijpt.

 

Shapen 1

(Boven: mijn persoonlijke beauty stash. Yep, that’s it.)

 

WAT IS SHAPEN?

Het gemiddelde meisje tussen 14 en 25 jaar kan het komende stukje tekst waarschijnlijk overslaan. Ik schijn namelijk één van de laatste levende twintigers te zijn die niet weet wat shaping precies is. En daarom zocht ik het even op.

“Shapen is het benadrukken van je sterke kanten en het verdoezelen van je minder trotse features, om zo de ideale gezichtsvorm te creëren.”

“De ideale gezichtsvorm.” Begint al goed. Want wat is ‘ideaal’? Ik ken zoveel mooie meiden die allemaal een compleet andere gezichtsvorm hebben. De beautytheorie zegt hierover: “Een ovaal gezicht is de perfecte gezichtsvorm.” Vervolgens ging ik natuurlijk in de spiegel kijken wat mijn gezichtsvorm is – en ik heb nog steeds geen idee. Ik denk ovaal, maar misschien is dat meer wat ik hoop. Ovaal schijnt tenslotte perfect te zijn. Als je een vierkanter, hartvormiger, ronder, peervormiger of driehoekiger gezicht hebt, heb je dus altijd naar ovaal toe te werken. En je slecht over je gezichtsvorm te voelen, blijkbaar. 

Shapen is niet meer dan het creëren van nep-schaduwen, zodat de vorm van je gezicht anders lijkt. En dat doe je door met diverse lagen lichte en donkere kleuren schaduwen te simuleren. Bepaalde delen van je gezicht vul je in met een (te) lichte kleur, andere delen met een (te) donkere kleur. En dat meng je door elkaar, zodat het egaal in elkaar overloopt. En ja, dat ziet er aan het begin nét zo heftig uit als op de afbeelding hieronder.

 

Image5

 

KLEURPLAATKLEUREN

Tot zover doet shaping me denken aan vakkundig kleurplaat kleuren. Als  kind was ik een vrij ijverige kleurwedstrijdenfanaat. Om mijn kleurplaat de X-factor mee te geven, kleurde ik van elk vakje de randen donker. Om een 3D-effect te krijgen, gebruikte ik in het midden van elk vakje een iets lichtere kleur dan de donkere kleur aan de buitenkant, om het zo een nep-bolling mee te geven. En als de tekening af was, veeg ik de kleuren met mijn vinger door elkaar, zodat ze mooi in elkaar overliepen. Daar was ik heel goed in (who’s with me!). Zou ik dan stiekem ook aanleg hebben voor een shaping-carriere?

 

TREND-BOEGBEELD: KIM KARDASHIAN

Maar goed, terug naar shaping. Één van de (sub)redenen dat shaping momenteel zo populair is, is omdat ik had het kunnen weten, miss Kim Kardashian – inmiddels hét boegbeeld van shaping –  vorig jaar een foto plaatste van haar half geshapede gezicht. Haar foto ging de hele wereld over en talloze meisjes gingen massaal aan het shapen.

 

01

(boven: dit is dé viral foto van Kim Kardashian met haar shaping-technieken. Heftig!)

 

HÉT SHAPING STAPPENPLAN… BEWARE

Oké, side info check. En nu was ik wel benieuwd hoe dat dan in zijn werk ging. Ik wilde het nog zelf uitproberen, totdat ik besefte dat ik daarvoor allerlei make-up artikelen zou moeten aanschaffen – en dat is voor mij geldverspilling, aangezien ik er toch niks meer mee zou doen. Daarom heb ik het gehouden bij wat ik bij deze maar even officieel omdoop tot “externe oriëntatie”. Bij het kijken van een tutorial op Beautylab.nl (hier te bekijken) en een filmpje op Beautygloss.nl (hier te bekijken), kwam ik er definitief achter dat shapen niet iets is wat normale mensen even om 07:00 vlak voor hun werk doen. Als je graag een andere gezichtsvorm wilt hebben, heb je daar veel tijd en een flinke make-upkist voor uit te trekken. Hét stappenplan, volgens een noob (mede-noobs, hou je vast, want het is heftig…):

1.    Breng gezichtscreme aan.
Een fijn begin, want deze stap snap ik. Een beetje verzorgen kan geen kwaad, toch?

2.   Breng primer aan over je gehele gezicht.
Ik moest me even inlezen wat een primer nou precies is, maar het is een creme die je gezicht glad doet lijken. Volgens mij doen foundation, concealer en matte mousse hetzelfde, maar dat terzijde. Het komt erop neer dat je gezicht glad moet. Snap ik ook nog.

3.   Breng lichte foundation aan op de punten die je wilt accentueren.
Dit gaat dus over accentueren. Toch raak ik hier (al) een beetje in de war. Want was foundation niet hetzelfde als primer? En moet je nu dan een laag óver die volle vorige laag smeren? Dat is toch hartstikke dik? Dat zit toch niet lekker? Bij punt 3 zou ik me al vol geplamuurd voelen, denk ik. Onnatuurlijk, bah.

4) Breng donkere accenten aan op de plekken waar je schaduw aan wilt brengen.
Dit gaat over ‘verbergen’ of ‘verscherpen’, zoals je kaaklijn en je bone structure. Donkere strepen erbij, hoppa. Na stap 4 zie je eruit als een schoorsteenveger, maar dat is allemaal voor het goede doel. Dit is volgens mij het punt waarop ik zó van de spiegel zou schrikken, dat ik zou afhaken. Een monster! Aaahh! Toch gaan we verder…

5) Blend alles voorzichtig en goed door elkaar.
Nu moet je met een kwast de lichte en de donkere strepen uitdeppen, zodat ze in elkaar overlopen. Ik vraag me af: hoeveel minuten zouden we nu verder zijn? Stel je voor dat je dit élke ochtend moet doen… vermoeiend! Je zou hopen dat je nu klaar was. Maar nee hoor, nog 3 lagen te gaan!

6) Breng high- en lowlights aan.
Dit is alweer laag 5 (!) die op je gezicht gaat. Want wat je zojuist allemaal hebt gedaan, is nog niet genoeg. Je brengt nóg een keer licht poeder aan op je sterke punten en donker poeder op de schaduwgedeeltes. Inmiddels vind ik het al vrij heftig worden, hoor… meisjes toch, wat doen jullie jezelf aan!

7) Breng blusher aan op je wangen.
Laag nummer 6. De blusher. Volgens mij is blusher hetzelfde als wat ik nog steeds ‘rouge’ noem: het kunstmatige, rozige poederblosje op de wangen. Staat gezond en vriendelijk, schijnt. Ik vind het overbodig.

8) Poeder het geheel af.
De laatste laag… gelukkig! Met een kwast dep je nog wat poeder over je gehele gezicht, dat voorkomt dat het geheel uitloopt en gaat glimmen.

 

ZO! KLAAR!

DAMN! Heftig!!! Ik vond het filmpje al te lang duren (ik moet bekennen dat ik heb doorgeklikt) en ik kan me niet voorstellen dat ik ooit zo’n pretpark zou aanbrengen op mijn gezicht. Wat ik me afvraag: hoe voelt dat nou op je huid, zoveel lagen? En smeer je het niet snel uit, als je oog eventjes traant of als je even jeuk hebt? En hoe lang doe je over dit hele proces? En hoeveel mooier voel je jezelf met zoveel lagen? Hoe meer ik in het shaping proces duik, hoe meer vragen ik juist heb…

 

(boven: de videotutorial van Beautygloss over shapen)

 

WAAROM IS SHAPEN NU ZO ‘IN’?

AFKOMSTIG UIT DE THEATER-INDUSTRIE

Na deze lange uitleg over het shaping-proces zal het je niks verbazen dat shaping afkomstig is uit de theater-industrie. Daar gebruiken visagisten en grimage-artiesten het al decennialang om gezichten van toneelspelers om te toveren tot soms extreme personages: monsters, actrices die op mannen moesten lijken, enzovoorts. Naast het creëren van een personage, was het belangrijker dat er extra schaduwen werden aangebracht op het gezicht. Logisch; op het toneel wordt met hele felle lichten gewerkt, waardoor gezichten snel overbelicht raken. Schaduwen moesten daarom kunstmatig gecreëerd worden.

 

EEN IDEAALBEELD CREËREN

Maar waarom is rigoureus make-uppen nu zo in? Ik denk dat het antwoord tweeledig is. Enerzijds is er natuurlijk “Het Grote Ideaalbeeld”, waar we dagelijks in de media mee geconfronteerd worden in de media. Want ondanks sommige tegenbewegingen die opkomen voor ‘échte lichamen’, rimpels, cellulitis en imperfectie, is de drang om fit, gezond en mooi te zijn enorm. Bikinilijven (de fitness-rage!), modellengezichten… we willen het allemaal. En we zijn kritischer naar onszelf dan óóit. En ideaalbeelden… tsja, die zorgen voor de druk om er naartoe te leven.

En tegelijkertijd zijn de mogelijkheden om dat te bereiken enorm gegroeid. Zo is de beauty-industrie veel toegankelijker geworden door de komst van het internet. Technieken die vroeger alleen door make-up artiesten uitgevoerd werden, kunnen nu door iedereen wordentoegepast. Vooral meiden in de leeftijd van 14 tot 20 jaar spenderen per dag uren aan het kijken van Youtube-make-uptutorials en het lezen van beautyblogs. Met hun hulp kan elk meisje zichzelf beauty-wise laten worden wie ze wil zijn.

Daarnaast is shaping een mooi ‘natuurlijk’ alternatief voor plastische chirurgie. Als je ontevreden bent over jezelf, hoef je niet meteen een nosejob of wangimplantaten. Je shapet gewoon je gezicht en zo kun je op een natuurlijke manier worden wie je bent.

 

shapen

(boven: willekeurige shaping-tutorials)

 

WAT IK VAN SHAPING VIND

Zoals je inmiddels al wel hebt begrepen, heb ik he-le-maal niets met shaping. Óók niet nadat ik er wat dieper in ben gedoken. Sterker nog, mijn verbazing is alleen maar groter geworden. Noem me naïef, maar ik had niet verwacht dat sommige meiden daadwerkelijk 7 (!!!) lagen make-up op hun gezicht smeren, of het nou elke dag is of niet.

Bovendien vind ik het effect na ál die lagen niet verbijsterend. Ja, je hebt iets weg van een filmster. Ja, je hebt een leuk blosje op je wangen. Maar écht een grote verandering in de gezichtsvorm, waar iedereen het zo enthousiast over heeft, zie ik bij bijna niemand. Alleen de wangen lijken wat strakker, that’s it. En dan al die tijd en moeite erin steken…? Zonde! Natuurlijk snap ik dat je een keer make-up wise uit je plaat wilt gaan voor een bruiloft, een gala of een ander groot feest, maar… elke dag?! Dat zit toch niet lekker, al die lagen? En het is toch niet handig, als je jeuk hebt ofzo? En je hebt het toch niet nodig? Ziet mijn gezicht er echt zo leeg en unshaped uit met alleen mascara en lippenstift? Mis ik iets?! Een wakkere blik, minder rode vlekjes, oké. Maar zoveel tijd en moeite steken in het creëren van een ideaalbeeld van jezelf… mij niet gezien.6 reacties op “HEFTIGE BEAUTYTREND: SHAPEN”

 1. Wing zegt:

  Haha, ik heb zo hard moeten lachen om het gezichtsvorm-gedeelte, gewoon zo droog!
  En met primer zou je foundation beter moeten zitten, met foundation kun je je hele gezicht egaler (of als een pancake;p) maken, met concealer kun je specifieke vlekjes op je gezicht nog beter bedekken (vaak doe je dit boven je foundation), en BB-cream is een getinte dagverzorging en is minder dekkend+verzorgender dan foundation (soort foundation X dagrème ineen). Stiekem gebruik je wel foundation. Matte mousse is ook een soort foundation, maar dan van een luchtige textuur en het gaat wat minder in poriën+lijntjes zitten.

 2. Vicky zegt:

  Haha!! Ik vind het wel eens leuk om te doen! Ik heb make-up een beetje ontdekt als vervanging voor het tekenen/schilderen waar ik de tijd niet meer voor kan nemen (helaas). Zeker niet elke dag want je neus snuiten is niet zomaar je neus snuiten met een volle laag make-up op je gezicht :P

  • Hahaha ja je gezicht schilderen is ook een vorm van kunst, natuurlijk. Supergrappig dat je dat inderdaad als vervanging kunt gebruiken. En tuurlijk, ik heb er heus wel bewondering voor hoor, als mensen supermooi make-up kunnen aanbrengen. Maar het is zo onpraktisch! En ik vind natuurlijk ogende meisjes vaak toch wat mooier ogen :)

 3. Jules zegt:

  Hahaha, ik heb hier echt even om moeten lachen. Ik ben net als jij, een echte make-up noob en ik vind dit ook zo’n vreemd iets!

  Jules x

  • Ah houden zo, ik vind je prachtig zo :) Maar volgens mij heb jij ook al van jezelf een huid waar je niks mee hoeft te doen… Het scheelt dat ik ook een hele makkelijke huid heb, anders had ik misschien heel anders over dit onderwerp gedacht.

Geef een reactie