Trendzucht - Matt & Nat tas

 

MIJN VEGANISTISCHE TAS MATT & NAT TAS

Al een tijdje was ik op zoek naar een nieuwe tas. Zo ongeveer iedereen die mij persoonlijk kent of die Trendzucht volgt, zal weten dat ik altijd groot fan ben geweest van mijn Paper Bag. Sterker nog: onbewust ben ik door de jaren heen een soort brand ambassador geworden; ik krijg regelmatig e-mailvragen over de tas en als je My Paper Bag googlet, zie je soms een foto van mij voorbij piepen.

Maar na 6 (!!) jaar elke studie- en werkdag met deze tas gesleept te hebben (dat zegt wel wat over de kwaliteit – top!), vond ik het tijd voor wat nieuws. Want hoewel mijn Paper Bag een ruim plekje in mijn hart zal hebben, is hij niet áltijd ideaal. Neem de koude winterdagen, waarbij zo’n zware tas met laptop en werkspullen in mijn hand niet bevorderlijk is voor warme vingers. Mijn extreem kleine tassencollectie kon wel een aanwinst gebruiken. Een rugtas, welteverstaan.

 

Trendzucht - Matt & Nat tas

 

LEATHER LOOK FABRIC. “LEATHER LÓÓK?” VOOR DIE PRIJS?!

Ik heb lang gezocht naar een stevige, leren tas (en ik moet zeggen dat dit exemplaar nog steeds in mijn gedachten zit). En toen kwam ik ineens deze tas van Matt & Nat tegen, op de Asos site (hier vind je ‘m). “Een goede prijs voor een stevige leren tas”, dacht ik nog. Totdat ik bij de specifics keek. “Smooth, leather look fabric”, stond er. Leather LOOK? Niet eens écht leer? En toch zo duur? Ik las verder: “Matt & Nat is an eco-friendly brand, that has mastered the art of ethical bag making.” En toen werd het ineens een stuk interessanter. Want Matt & Nat bleek veganistisch. En tot nu toe had ik “een prachtige tas” nog nooit aan dat a-sexy woord gelinkt. Want hoewel termen als ‘vegetarisch’ en ‘biologisch’ steeds hipper worden, blijven leren tassen gewoon de standaard. Leer-look-materialen worden vaak geassocieerd met nep, lage kwaliteit en minder chique. Des te leuker vond ik de uitdaging om eens zo’n vegatas te proberen. And so I did.

Gisteren ontving ik ‘m en… wat ben ik er BLIJ mee! Wat is hij prachtig! Wat is het materiaal stevig, wat voelt het goed aan en wat is hij mooi afgewerkt! Ik denk nu al dat hij en ik (is een tas eigenlijk een “hij” of een “zij”? Ach, never mind) nog heel lang vrienden gaan zijn. En ik ben er zo enthousiast over, dat ik deze blog post eraan wijd (dat zegt wel wat). Ik ben me ervan bewust dat de lichte kleur een beetje modegevoelig is, maar dat risico neem ik graag. Ik ben namelijk hartstikke verliefd.

 

Trendzucht - Matt & Nat tas

 

OVER MATT & NAT

Natuurlijk heb ik van tevoren een beetje research gedaan naar het merk. Want hoe “goed” is Matt & Nat nu écht? Het is een veganistisch merk. Dat betekent dat de ontwerpers doelbewust geen dierlijke materialen – en ook geen bestanddelen afkomstig van dieren – gebruiken in hun ontwerpen. In plaats daarvan experimenteert het merk met het verwerken van duurzame en eco-vriendelijke materialen als gerecycled nylon, karton, rubber,  kurk en gerecyclede fietsbanden. Sinds 2007 wordt de voering alleen nog maar uit 100% gerecyclede flessen gemaakt (gemiddeld 21 flessen per tas). Matt & Nat vindt goede werkomstandigheden voor zijn medewerkers – en openheid hierin – heel belangrijk. De tassen worden in China geproduceerd, in kleine fabrieken die voldoen aan de SA8000-standaard, die goede en verantwoordelijke werkplekken crediteert. De tassen zijn heel stevig en gemaakt om lang mee te gaan. Van duurzame waarde, dus.

 

LEER VS. PLASTIC

Matt & Natt vindt het heel belangrijk om geen leer te gebruiken. Zoals ze zelf zeggen: “We don’t like hurting animals and we care about the welfare of the planet”. De tassen zijn, naast de duurzame materialen, deels gebaseerd op PU (polyurethane) en PVC (polyvinylchloride). Hoewel PU een stuk minder schadelijk is voor het milieu dan PVC (en Matt & Nat zoveel mogelijk PU gebruikt), komt de basis van beide materialen uit op plastic. Aiii. Want hoe milieuvriendelijk is plastic eigenlijk? Voeden we daar ook niet de plastic soep en andere milieuvervuilende praktijken mee? Helaas doen we dat wel. En daar moest ik even over nadenken. Want is het dan wel zoveel beter om zo’n tas te kopen, in plaats van een leren tas? Kan ik niet beter gewoon een mooie, leren tas kopen? Wanneer doe je het nou goed en wanneer niet?

 

Trendzucht - Matt & Nat tas

 

3 SOORTEN MERKEN: “NIKS BOEIT ME”, “IK GEEF OM KWALITEIT” EN “IK GEEF OM DE WERELD”

Een perfect productieproces bestaat niet. Althans: het is in ieder geval niet zo toegankelijk. Er zullen ongetwijfeld tassenmerken bestaan die een neutrale mondiale voetafdruk achterlaten, maar ik ken ze niet. Ik ken alleen alleen 3 soorten merken:
1) De merken die zich richten op de prijs. Zij verkopen goedkope nepleren tassen. Dieren hebben er dus niet voor geleden, maar de merken maken zich in geen enkel opzicht druk om het milieu. Denk aan Primark en H&M.
2) De merken die zich vooral bezig houden met kwaliteit. Ze verkopen doorgaans leren tassen, variërend van zo’n € 40,- tot enkele duizenden euro’s. Hoe hoger de kwaliteit, hoe soepeler het leer, hoe beter. Dat wil de klant tenslotte. Maar meestal wordt er in deze productieprocessen weinig tot geen rekening gehouden met het milieu en de omstandigheden waarin dieren hebben geleefd (los van of het leer een restproduct is).
3) De merken die tijdens hun productieproces rekening houden met het milieu en / of omstandigheden van dieren. Dit zijn de biologisch leren tassen, de Matt & Nats, de merken die oud leer verwerken in nieuwe designs en andere merken die op hun manier een bijdrage leveren. Klein of groot. En daar wil ik graag aan meewerken, of ze nu een béétje goed bezig zijn en zich continu blijven verbeteren, of daar al heel ver in zijn. Zoals Manny Kohli, de CEO van Matt & Nat, zegt: “We are not perfect, but we aim to better ourselves with time. The vegan spirit of Matt & Nat will live on. Our learning journey has just begun.” En zo is het maar net, alle beetjes helpen. Het moge duidelijk zijn dat ik dus helemaal achter mijn tas sta, ondanks het feit dat-ie voor een deel van plastic (wat een lelijk woord, trouwens) is.

 

BEZIG AAN EEN NIEUW PROJECT…

En dan nu mijn persoonlijke hamvraag, die je misschien al wel een beetje aan zag komen: ga ik nu dan alleen nog maar ‘verantwoorde’ spullen kopen? Ga ik nu ook geen leren schoenen meer kopen? En loop ik vanaf nu Zara, COS en &Other Stories voorbij? Nee. Dat niet. Ik ken mezelf goed genoeg om te weten dat ik nooit ineens het roer 180 graden om kan gooien. Ik geef het toe: daar ben ik gewoon te zwak voor (ik schreef al eerder over mijn kledingdilemma, hier). Maar het doet me goed om me langzaam steeds meer in duurzame en eco-vriendelijke mode te verdiepen. Sterker nog: momenteel ben ik bezig aan een nieuw project, waarin ik deze zoektocht naar The Next Level ga tillen. Ik wil er nog niet veel over kwijt, maar ik geloof dat het een mooier doel gaat dienen dan Trendzucht. De komende maand(en) ga ik hier hard aan werken. Dat betekent dat ik misschien wat minder tijd in Trendzucht zal steken (want naast mijn fulltime baan heb ik genoeg te doen), maar ik beloof je dat het ‘t dubbel en dwars waard wordt. Stay tuned… :)3 reacties op “MIJN MATT & NAT TAS”

 1. Annemei zegt:

  Leuk geschreven en interessant om over na te denken!

  X

 2. Sartreuse zegt:

  Staat je goed! Het is altijd interessant om te lezen over mensen die verder te kijken dan de standaard winkelstraat merken. Ben benieuwd naar je nieuwe project.

 3. roze wolkje zegt:

  Bedankt nog voor je antwoord in je vorige blogpost! Wat een prachtige tas zeg! Het is helaas niet waar ik naar op zoek ben, maar goed om te weten dat hij gewoon van Asos komt.Helaas zag ik dat ze nog niet zo’n grote collectie hebben.
  Fijn dat de tas bevalt en het van goede kwaliteit is, zeer handig om hier een review van te kunnen lezen!

Geef een reactie