7ceff3c3_original_900

 

SPOTTED: CITYHUB – VAN HOTEL NAAR SLAAPKABINE

Weekendje weg naar een mooie stad? Leuk, onwijs leuk, maar ook wel prijzig. En al helemaal als je jong en ‘arm’ bent. En natuurlijk is dat het waard, maar laten we eerlijk zijn: vooral in grote steden betaal je jezelf scheel aan een kamer waar je toch alleen maar slaapt (ik heb het dan natuurlijk niet over romantische weekendjes met je lover). Om kosten te besparen kun je ervoor kiezen om naar een hostel te gaan, maar daar lever je dan weer een stukje slaapprivacy op in. En als je niet tegen snurken kunt, is het soms een hel – ik kan het weten. En tóch wil je voor weinig geld iets van de wereld zien.

Deze gedachte inspireerde Sem Schuurkes en Pieter van Tilburg om een nieuw type hotel op te starten, die al deze frustraties wegneemt. Waar je niet veel geld betaalt en toch centraal gelegen zit. Waar je wél je privacy hebt en een modern, schoon, eigen bed. Ze noemden hun concept Cityhub. En inmiddels is Cityhub zo ver doorontwikkeld, dat er een betaversie in Amsterdam staat. En je kunt het al boeken!

 

large (1)

 

VOOR WIE IS HET?

Cityhub richt zich op een nieuw soort reiziger: de Urban Nomad. Hij of zij hecht weinig waarde aan een luxe slaapplek, foto’s met bekende landmarks en toeristische buurten. De Urban Nomad wil juist de échte stad leren kennen: de lokale cultuur en gebruiken, insider information en nieuwe mensen leren keren. Vaak is het een jonge professional of koppels van 25 – 35 jaar, met een grote liefde voor reizen en ontdekken.

 

HOE WERKT HET?

Bij Cityhub huur je geen kamer, maar een kabine. En die cabine bestaat uit een oppervlakte van 6m2, een tweepersoonsbed, verlichting, een plank voor je koffer en een deur met een veilig cijferslot. Simpeler kan bijna niet: je kunt er slapen, jezelf omkleden en je bagage veilig opbergen; meer heeft een echte Urban Nomad niet nodig. Je deelt de douche en toiletten met andere gasten en in- en uitchecken doe je zelf, digitaal. Er is een grote, open toegankelijke entree, waar ook niet-gasten welkom gaan zijn voor een hapje en een drankje. Bovendien worden er, in samenwerking met Seats2Meet, gratis werkplekken aangeboden. “Een levendige omgeving, waar je privacy en comfort vindt voor een betaalbare prijs.”, aldus de inititiatiefnemers, die naar eigen zeggen hun inspiratie haalden uit hostels, Japanse slaapcapsules, CitizenM en Qbic hotels.

Cityhub wil zich gaan vestigen in leegstaande panden. De slaapcabines (de bedoeling is 50 kabines per hotel) zijn allemaal gestandaardiseerd, waardoor de kosten gedrukt kunnen worden. De eerste (beta)vestiging is al geopend, in een meubelloods aan de Bellamystraat 1A-3 in Amsterdam. En de bedoeling is dat er binnenkort meer vestigingen gaan volgen.

 

WHAT’S NEXT?

Cityhub is een mooi voorbeeld van de veranderende reiscultuur. Er wordt momenteel veel geschreven over de steeds groter wordende groep Urban Nomads, die langzaam meer invloed zullen gaan hebben op de toeristische en reisbranche. Hoewel het de vraag is of de markt nu al op grote schaal klaar is voor de slaapcabine, geloof ik dat deze nieuwe verblijfsvorm in de komende 10 jaar steeds populairder zal gaan worden. Zo is het Japanse Capsule Inn Osaka, met nog kleinere cabines, onwijs populair. En in diverse trendpapers wordt gesproken over ‘dutjeshotels’, waar mensen (voornamelijk zakenlui) in de toekomst per uur een slaapkabine kunnen huren. Zo kunnen ze tijdens hun drukke, onregelmatige werkdagen even een ‘dutje on the go’ doen, voordat ze weer naar hun volgende meeting moeten. In de hotelsector zal het komende decennium steeds meer een tweedeling gaan plaatsvinden, tussen de luxe ‘belevingshotels’ (waar luxe, design en verwenning voorop staat) en de praktische slaapkabines, waar eenvoud, een on-the-go-mentaliteit en budget centraal staan. Aan ons om, eventueel per trip, te kiezen voor luxe of eenvoud… waar zou jij voor kiezen?

 

capsule-inn-osaka-accommodation
(boven: De slaapkabines in Capsule Inn Osaka hostel)

 

(Bronnen: Airbnb, De Westkrant, The Sun Amsterdam 1, 2

 Een reactie op “SPOTTED: CITYHUB”

Geef een reactie