Seventies header

 

DE SEVENTIES TREND REVIVAL

Hoewel de Nederlandse street style nog steeds flink onder invloed is van het minimalisme en nineties sportswear, wordt op de grootste blogs en de fashion weeks alweer gewerkt aan een flinke style switch. 2015 wordt niet alleen het jaar van de softcore (waar ik onlangs over schreef). Dit wordt het jaar van de grootste seventies trend revival die we de afgelopen jaren hebben meegemaakt.

 

WAAR HERKEN JE DE TREND AAN?

De trend is niet zo moeilijk om te herkennen. Denk aan héél veel suede, puntige kraagjes, A-lijn rokjes, flared jeans, warme kleurtinten, velvet blazers, een middenscheiding, lange gewaden, plateauschoenen, hoeden, strakke coltruitjes, sjaaltjes om je nek, hier en daar borduursels en franjes en opvallend weinig zwart. En dat is niet zo gek, aangezien de (late sixties en) seventies veel in het teken stonden van de natuur.

En ik? Ik vind het allemaal prachtig…

 

Seventies Collage 1

 

INFLUENCERS

Inspirationele trendsetters binnen deze trend zijn Deense blogger Pernille Teisbaek, Engelse IT-girl en stijlicoon Alexa Chung, Franse blogger Jeanne Damas en de Amerikaanse blogger Leandra Medine (Man Repeller). Stuk voor stuk zijn ze groot van fan de flared jeans, A-lijn rokjes en veel, véél suede.

Brand-wise kun je heel veel inspiratie halen bij het Spring ’15 lookbook van Zara (volledig in het teken van een over-the-top seventies stijltje), het Spring ’15 lookbook van Mango, H&M Trend en de Saint Laurent SS15-collectie.

 

SEVENTIES IN ANDERE SECTOREN

De seventies-revival beperkt zich niet tot de modewereld. Ook op het gebied van beauty zullen we veel seventies vibes gaan tegenkomen, in de vorm van veel meer natuurlijke make-up en haardracht dan het afgelopen jaar. Denk aan zo min mogelijk make-up, naturelle kleuren, minder rode lippenstift (ik merk zelf al dat ik langzaam, héél langzaam, steeds minder lippenstift draag) en minder plamuursel en shaping. En – helemaal on trend en natuurlijk ook nog eens onwijs goed voor je huid - zo hier en dan is een make-uploze dag helemaal geen slecht idee. Op het gebied van haardracht gaan we weer veel middenscheidingen zien, gecombineerd met losvallend, onbewerkt haar en natuurlijke haarkleuren. Mooi en veel gemakkelijker dan alle ingewikkelde corn rows en knotjes van de nineties trend!

Ook in ons interieur zullen we langzaam steeds meer terugzien van het warme, gezellige gevoel dat de seventies ons geeft. Interieurs zullen steeds meer kleur krijgen, met veel bruine, oranje, rode, blauwe en groene accenten, gecombineerd met witte en meer minimalistische elementen.

 

Seventies Collage 2

 

WAAROM NU – WAAR KOMT DE TREND VANDAAN?

Allemaal heel leuk natuurlijk, zo’n ‘nieuwe’ trend, maar waar komt deze plotseling verandering ineens vandaan? Er zijn meerdere verklaringen voor deze trend – en allemaal hebben ze volgens mij een kern van waarheid in zich zitten. Aan de ene kant wordt de tijd waarin we nu leven wel eens het Tweede Hippietijdperk genoemd, vanwege onze toenemende behoefte aan zingeving, zelfontplooiing, duurzaamheid, zelfredzaamheid. En dat is vrij logisch, aangezien we in een tijd leven waarin de economie en de maatschappij in korte tijd zijn verhard (denk aan de financiële crisis, de spanningen tussen verschillende groeperingen en landen en de vele delicten die via het internet enorm worden belicht). Als je het zo bekijkt, is het niet zo gek dat, naast de gedachtengang van de (late sixties en) seventies, ook de mode van dat tijdperk weer een flinke oppepper krijgt.

Een andere kijk, die overigens veel overlap heeft met de eerste, is de toenemende melancholische instelling over de druk en digitale overload die deze hectische tijd met zich meebrengt. En dat zorgt voor een groeiende behoefte aan nostalgie, naar het pre-digitale tijdperk. Zo zie je steeds meer (hoewel nog steeds op kleine schaal) dat sommige mensen aan een digitale detox doen. Ook is de LP nog steeds mateloos populair, evenals het verzamelen van vintage meubels en kleding, en zijn het gouden tijden voor gezelschapsspellen. Bovendien zijn de meeste grote ontwerpers van deze tijd in de seventies geboren – en zij weten daardoor als geen ander op de nostalgie van hun jeugdjaren te vertalen naar een inspirationeel tegenwicht van het digitale tijdperk. En dit zien we ook terug in de mode-industrie.

 

Seventies Collage 3

 

SEVENTIES BUYS

Hoewel de meeste collecties nu pas langzaam binnendruppelen (en we de trend over enkele maanden daardoor pas echt zullen voelen), zie ik online al redelijk wat seventies buys die ik best wel in mijn kast zou willen hebben hangen:

Flared jeans – € 20,- H&M (ik draag ‘m hier!)  //  Suede jack – € 49,99 Mango  //   Spijkerrokje - £ 32,- Asos  //  Buideltas – € 69,95 Zara  //  Coltrui – £ 18,- en Suede rok - £ 50,- Asos  //  Geborduurd gilet – € 69,95 Zara  //  Winter jas met (nep)bontkraag – € 105,- Topshop  //  Coltrui – € 79,- COS  //  Suede top – € 1280,- (ouch!) Isabel Marant  //  Suede A-lijn rok – € 125,- Topshop  //  Suede geborduurd gilet – € 1890,- (nog meer ouch!) Isabel Marant  //  Flared jeans - £ 185,- MIH Jeans  //  Tas met franjes – € 59,95 Zara  //  Rood suede jack – € 89,95 Mango.

Seventies Collage 4

 

Bronnen: Pinterest / Style.com / Trendstop.comEen reactie op “DE SEVENTIES TREND REVIVAL”

  1. De DIY Diva zegt:

    Oei, de seventies betekenen voor mij veel bruin en oranje. Been there, seen that. Deze keer laat ik die trend aan mij voorbij gaan ;-)

Geef een reactie