Softcore-Collage-11

 

VAN NORMCORE NAAR SOFTCORE

The world of fashion is een roerige wereld. Trends komen en gaan zo snel dat het soms lijkt alsof we elke week weer iets anders ‘moeten’ dragen. En hoewel de term ‘normcore’ een halfjaar geleden nog stof deed opwaaien, is deze rebellion basic stijl inmiddels helemaal geïntegreerd in het leven van menig modeliefhebber. Ik zie de basic witte t-shirts, mom jeans en witte sokken-combi’s al veel om me heen. Ja, we wennen snel. En dat betekent dat we ook weer snel toe zijn aan iets nieuws. Softcore, welverstaan: een stijl die al langer bestaat (mede dankzij modehuizen als Chloé, Hermes en The Row), maar die sindskort pas een officiële titel heeft. En, als we modeplatforms als Elle en Vogue moeten geloven, gaan we daar in 2015 nog héél veel horen….

 

WAT IS SOFTCORE?

Je zou softcore kunnen omschrijven als een zachtere, luxere, meer sophisticated evolutie van normcore. Net als normcore heeft softcore een minimalistische grondslag: hele basic items zonder al teveel opsmuk, eenvoudige (maar altijd goed gesneden!) vormen en vaak loszittende stukken. En dat geldt ook voor accessoires: geen tierelantijnen of statement sieraden. Subtiliteit is koning en softcore fans dragen dan ook hele geraffineerde sieraden, of geen. Stijlkeywords: ‘basic’, ‘minimalistisch’ en ‘no-nonsense’. Het verschil met normcore zit vooral in de vrouwelijkheid en luxe van de stukken en stoffen. Want waar je bij normcore veel recht gesneden katoen en jersey tegenkomt, kenmerkt softcore zich door wat luxere stoffen, zoals hele dikke wol en kasjmier. Denk aan veel zachte, dikke truien en soms een stuggere pasvorm. Softcore zoekt constant naar de perfecte balans tussen bewegingsvrijheid en ‘basic to basic’ (duurzaamheidsdenken), versus vrouwelijkheid en luxe.

(de benaming is overigens niet héél slim gekozen, aangezien een eerste zoektocht op Google je naar pornografische websites zal sturen. Tsja, wat wil je ook met zo’n titel. Oeps?)

 

Softcore-Collage-31

 

SOFTCORE COLOURS :

De stijl kenmerkt zich door (Nou! Wat een verrassing!) zachte, warme kleurtinten, zoals:
Wit  /  Gebroken wit  /  Zandkleur  /  Licht beige / Camel  /  licht- of poederroze  /  Lichtgrijs  /  Middengrijs  /  Donkergrijs en zwart voor accenten.

 

SOFTCORE KEY PIECES:

1.  De zachte coltrui  -  Het liefst oversized. Kies voor een heerlijke dikke, zachte stof in een lichte kleur. Prachtig en heerlijk warm!
2.  De oversized, wollen jas met enorme kraag  -  Bijvoorbeeld een oversized peacock coat (een schippersmodel), of een ander model met een grote kraag en gemaakt van luxere, dikke stugge wol. Heel mooi in camel en licht- of middengrijs.
3.  De zachte, oversized trui in een zachte kleur - Dit is echt een supermakkelijk investeringsitem. Koop een mooie, eenvoudige, ietwat oversized trui in een zachte kleur die je mooi vindt. Mijn favoriet: in gebroken wit of lichtgrijs. En dat mag best iets meer kosten: met een mooie, kwalitatieve basic trui doe je jáááren.
4.  De kasjmieren sjaal  - Als je wilt investeren in een kwalitatieve, wat meer tijdloze sjaal, kies dan voor een licht- of middengrijze kasjmieren sjaal. Die blijft lang mooi en je kunt ‘m heel gemakkelijk combineren.
5.  De oversized jurk – Koop de oversized jurk op of over de knie en in het lichtgrijs en combineer hem met zwarte, eenvoudige enkellaarsjes met middenhoge hak.
6.  Mom jeans - Overgewaaid uit de normcore trend, maar ook (juist!) héél mooi  als je hem wat vrouwelijker combineert: met een mooie lange classy jas, vrouwelijke jas en een zachte, wollen trui.
7.  Skinny jeans - En als je niet zo’n mom-jeans fanaat bent, kom je ook bij softcore prima weg met de good old skinny jeans. In het zwart, een grijstint, of middenblauw.
8.  Subtiele sieraden - Investeer in mooie, subtiele sieraden (neem een kijkje bij &Other Stories voor betaalbare, mooie sieraden). Bijvoorbeeld kleine, goudkleurige oorknopjes of -ringetjes, een fijn kettinkje of een subtiele armband of ring. Want eenvoud siert de mens, wees geen ekster :)

 

WAAROM NU / DE ACHTERLIGGENDE TREND

Het is helemaal niet zo gek dat softcore langzaam terrein aan het winnen is. Om dit te verklaren gaan we even terug naar de opkomst van normcore. Deze trend is zo’n 2 jaar geleden ontstaan en vindt een flink deel van zijn roots in de economische crisis. Want ineens hadden mensen minder te besteden: luxe werd minder toegankelijk en door de nineties revival werd nineties vintage weer cool. Daarnaast gingen mensen hun overmatige consumptiegedrag steeds meer onder de loep nemen, een trend die nog steeds doorzet. Dat geldt lang niet voor iedereen (kijk maar naar de uitpuilende megastores van Primark, die flink profiteert van de crisis), maar we zien in de mode een algehele tendens van ‘back to basic’: “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.” En waar drukke, opvallende statement pieces 3 jaar geleden nog het populairst waren, wint de minimalistische mode steeds meer aan terrein.

Want als je een minder volle bankrekening met de behoefte aan ‘back to basic’ combineert, zie je dat normcore helemaal niet zo’n rare ontwikkeling is. Inmiddels zijn we weer verder. Het héle eenvoudige en rebelse hebben we nu wel weer gehad, en nu zet zich dat om in een toenemende drang naar duurzaamheid en kwaliteit. En dat betekent: minder stukken (want zoveel hebben we nou ook weer niet te besteden), maar van hogere kwaliteit. Investment pieces: hoogwaardige basics, die mooi van vorm zijn (en blijven!) en waar je langer mee doet. Zo zie je dat veel modebewuste H&M-koopsters, inclusief mezelf, zich nu massaal vastbijten in H&M-zusje &Other Stories, dat nét wat mooiere en luxere stukken verkoopt. En de Five Piece French Wardrobe-methode, waarbij je jezelf focust op het kopen van kwalitatieve basics, wint flink aan populariteit.

Het komende jaar zullen we softcore veel in het straatbeeld gaan zien. En uiteindelijk, als de economie over enkele tijd weer flink gaat aantrekken, zal er weer een trend gaan ontstaan die minimalisme wegduwt met uitbundigheid. Want zwart-wit gezegd kunnen we stellen dat wanneer het beter gaat met de economie, mensen meer risico’s (durven) nemen en uitbundige trends veel meer voet in de aarde krijgen. Maar zo ver is het nog lang niet. En wat mij betreft is deze trend een mooie booster om ons te laten nadenken over onze koopdrang en wat we nu écht nodig hebben. Ik ben fan.

 

Softcore-Collage-41

 

(Foto’s: Pinterest)Een reactie op “VAN NORMCORE NAAR SOFTCORE”

  1. Laura zegt:

    Dit is wat ik al heel lang mooi vind, ik hoop dat het nu niet heel erg een ding gaat worden, al zou het wel fijn zijn als ik eindelijk mijn perfecte grijze coltrui zou vinden…

Geef een reactie